Search

ישראל סבן | ישראל סבן מנהל חדשות

Search
Close this search box.

ישראל סבן: צפיתם בעונה החדשה של "ניתוק"? כך יוצרים טכנולוגית את אשליית ה"וואן שוט"

אם צפיתם בפרק הפתיחה של העונה השנייה של הסדרה "ניתוק", ודאי התרשמתם מסצנת ה"וואן שוט" שבה מארק בגילומו של אדם סקוט, רץ במסדרונות הלבנים והאינסופיים של חברת לומון. סצנה זו נראית כאילו צולמה ברצף אחד רציף ומדויק, אך מאחורי הקלעים מתגלה סיפור שונה לחלוטין. אדם סקוט חשף שהסצנה, שאורכה שלוש דקות בלבד, צולמה לאורך חמישה חודשים שלמים ונבנתה מחיבור של עשרה שוטים שונים באמצעות טכניקות קולנועיות מתקדמות.

הטכניקה הזו לא חדשה כלל. כבר בראשית עידן הקולנוע חיפשו במאים דרכים ליצור את אשליית הצילום הרציף – וואן שוט, ופיתחו במרוצת השנים טכניקות שונות שאותן רואים כמעט בכל סרט. אם נראה לכם שהמצלמה נותרה דלוקה בצורה רציפה דקות ארוכות, האמת שונה לחלוטין, ומרבית הסרטים מצולמים בסצנות בודדות קצרות, כשהן מחוברות יחד ליצירת אשליית הרציפות?

הנה כמה מהשיטות שמשתמשים בהם כדי לגרום לכם לחשוב שמדובר בצילום אחד רציף:

1. שימוש בחיתוכים מוסתרים  (Hidden Cuts) :
זו אחת הטכניקות הנפוצות ביותר, שבה מסתירים את נקודת המעבר בין שני שוטים. לדוגמה, כאשר הדמות עוברת דרך דלת, או כאשר המצלמה נעה לאזור חשוך לחלוטין, מתבצע חיבור כמעט בלתי נראה בין קטעים שונים. במקרה של "ניתוק", ניתן לשער שחלק מהמעברים נעשו כאשר המצלמה נכנסה למקומות צרים או חשוכים במסדרונות לומון.

2. מסך ירוק וגרפיקה ממוחשבת (CG): 
חלקים מסוימים בסצנה צולמו על גבי מסך ירוק, כשאדם סקוט רץ על הליכון. טכניקה זו מאפשרת לשלוט לחלוטין בסביבה הווירטואלית ולחבר את השוטים השונים באופן חלק. גרפיקה ממוחשבת מתקדמת מאפשרת למזג את התנועות והפרטים בצורה שלא נראית לעין הצופה.

3. תנועת מצלמה רובוטית:
בסצנה השתמשו במצלמה עם יד רובוטית, טכנולוגיה שמאפשרת לצלם תנועות מדויקות ומהירות שלא ניתן לבצע ידנית. מצלמה כזו מסייעת ליצור המשכיות בין שוטים שונים, במיוחד במעברים הדורשים זוויות מורכבות או מהירות גבוהה.

4. שימוש ב"סטים" מודולריים:
כדי לאפשר מעבר חלק בין סביבות שונות, היוצרים בנו סטים מודולריים שיכולים להתפרק ולהתחבר בהתאם לצורך. כך ניתן לצלם קטעים ממושכים בלי שהשחקן או המצלמה צריכים לעצור.

5. טכניקות עריכה מתקדמות:
עריכת וידאו ברמה גבוהה מאפשרת להעלים הבדלים קטנים בין השוטים, כמו שינויי תאורה או תנועות לא מושלמות. בעזרת התאמה מדויקת של מסגרות הווידאו, ניתן ליצור המשכיות משכנעת.

ניתוק. טכניקות מתקדמות מחברות בין הצילומים (צילום: אפל)

האתגר וההשקעה מאחורי הסצנה

מעבר לטכניקות הקולנועיות, סקוט שיתף גם את האתגרים הפיזיים שהציבו הצילומים. כדי להעניק לסצנה תחושה אותנטית, הוא צפה בסרטוני הריצה של טום קרוז כדי ללמוד את תנועותיו ולקבל השראה. ההשקעה ניכרת, שכן תנועותיו של סקוט בסצנה מצליחות להעביר את הדחיפות והלחץ שמארק ס. חש במהלך האירועים.

אלפרד היצ'קוק. מחלוצי השימוש בוואן שוט (צילום: שאטרסטוק)

סצנות "וואן שוט" מעניקות לצופה תחושה של נוכחות מידית ואותנטית. הן מעוררות מתח, שומרות על מעורבות הצופים ומדגישות את תחושת הרציפות של העלילה. למרות שהן דורשות משאבים רבים וזמן ממושך, האפקט הסופי שווה את ההשקעה. 

 

Get our best recipes & expert tips right into your inbox!

Join over 10k subscribers

By submitting above, you agree to our privacy policy.
Tags:
Share this post: